Cenne składniki w naszych produktach. Część 5

Share

Opuncja figowa to kaktus niezwykle ceniony w medycynie, kosmetyce i… w kuchni. A wosk Candelilla kryje w sobie wiele cennych właściwości.

Opuncja figowa

Nazywana jest także figą kaktusową albo gruszką indyjską. To gatunek jadalnego kaktusa – bardzo popularny w Meksyku, a także w Australii i Indiach. Opuncja figowa znana i stosowana była już przez Azteków – w kuchni oraz do zwalczania różnych chorób i dolegliwości, np. do zbijania gorączki. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb.

Opuncja figowa ma szerokie zastosowanie – w medycynie, kosmetyce czy gastronomii. Jest bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych i flawonoidów. W kosmetyce ceni się ją między innymi za działanie regeneracyjne, przeciwstarzeniowe, wzmacniające i nawilżające. Poprawia kondycję i elastyczność skóry. Ma również właściwości antybakteryjne i łagodzi podrażnienia.

Gdzie ją znajdziesz: w Nawilżającym kremie do rąk

Wosk Candelilla

To wosk, który pozyskuje się z liści i łodyg pustynnej roślin Euphorbia antisyphilitica i Euphorbia cerifera. Zawiera bardzo dużo węglowodanów, wolnych kwasów tłuszczowych, estrów i żywic. To emolient o właściwościach regenerujących, natłuszczających, uelastyczniających i zmiękczających. Stosowany w kosmetykach zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry.

Gdzie go znajdziesz: w Naturalnym balsamie do ust oraz Matowej pomadce w kredce

You may also like...